Cozonaci moldovenesti
Aluatul cantitati:
Pentru 1 Kg faina (000) 75gr.drojdie 300ml lapte 200 gr. zahar 5 oua 100gr. unt 100ml. ulei 2 pachete cu zahar vanilinat 25 ml esenta de rom 1 lingurita cu sare 1 lingura lamie rasa.
Proces tehnologic : Specialistul sunt eu si am conceput aceasta reteta in asa fel incit fiecare barbat sa o poata face. Nu lasati sotia sa va laude fata de prietene ! Am auzit urmatoarele replici de la sotii lor. - Un exemplu prost pentru barbati !! Restul sunt injuraturi .. ma opresc. Prima conditie: toate produsele se pregatesc de cu seara sa fie la temperatura din bucatarie. A doua conditie: in bucatarie sa fie cald . Se iau 2 vase ,unul mai mare unde vom framinta aluatul si unul mai mic . Maiaua. In vasul mare punem 100gr. zahar si 75gr. drojdie si pasam pina lichefiem drojdia. Adaugam laptele caldut (300ml.) apoi 250gr. faina. Se amesteca acoperim vasul si lasam la crescut 30 minute. In al doilea vas mic separam galbenusul de albus la 5 oua. Peste galbenusuri punem 100gr. zahar,2 pachete de zahar vanilinat,25mg. esenta de rom,1 lingura cu lamiie rasa,1 lingurita cu sare (nu cu virf). Se freaca totul pina obtinem o pasta omogena.Adaugam 100ml. ulei si 100gr. unt incalzit putin si amestecam pina se incorporeaza totul. In acest timp maiaua din primul vas a crescut. Combinam galbenusurile si celelalte ingrediente cu maiaua, adaugam 750gr. faina. Framintam aluatul ( in timp ce framintati presarati faina pe fundul vasului impaturind in doua aluatul de 40-50 ori sa nu se prinda de miini, potrivim in acest fel si consisistenta aluatului) acoperim vasul si punem la crescut. Rezulta aproximativ 2Kgr. aluat. In timp ce aluatul creste: Umplutura; 1) dam prin masina de nuca 700g. miez de nuca. 2) Adaugam; 100gr. zahar, 1 lingura de cacao, 1 pachet cu zahar vanilinat, 1 flacon(25g.) esenta rom. 3) Amestecam totul foarte bine. 4) Se bat spuma albusurile celor 5 oua. 5) Se moaie miezul de nuca cu spuma de albus sa poata fi intinsa (umplutura) pe foaia de aluat. Rezulta aproximativ 1Kg. umplutura. In functie de tavile pe care le aveti din 2Kg. de aluat se pot face cam 2 cozonaci de 800gr.aluat si unul mai mic din ce ramane. Calculati totul in functie de cit aluat si cita umplutura obtineti
D-voastra.Se lasa la crescut in tavi cam 20-25 de minute. Spargem un ou adaugam esenta de rom si zahar vanilinat (la ochi) batem bine .Cu aceasta ungem cozonacul inainte de al da la cuptor. Restul se poate deduce din poze. Focul la aragaz il reglati in functie de experienta si aragazul pe care il aveti. La mine focul il dau foarte mic (aproape pilpiie). Dupa o jumatate de ora(nu mai devreme) uitati-va in cuptor si corectati focul daca este nevoie. Timp de coacere 1 ora pentru 2 cozonaci. Uf !! mai greu de scris decit de facut !!
PS Din observatiile mele si opinia membrilor familiei cel mai bun cozonac iese intinzind din 800gr.aluat intr-o singura foaie si 400gr.umplutura intinsa uniform si rulat.